Van de leden

Elfstedentocht 2012

Al jarenlang is ons lid Rob Moret deelnemer  aan de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Hieronder beschrijft Rob zijn recente wetenswaardigheden van de tocht van 2012. petje af!

De elf stedentocht. 200 km afzien!!!!!!!!!!!!!!

Rob Moret kan heel wat verhalen vertellen.

Wie kijkt er niet naar uit naar de 11 stedentocht nu de winter in aantocht is. Ook na het behalen van drie 11 steden kruisjes in Friesland staat Rob Moret vooraan in de rij om zich weer aan te melden. Voor de eerste keer stond Rob 6 uur in de vrieskou om een start kaartje te bemachtigen. Nu heeft hij startrecht en zal er zeker weer bij zijn.

De alternatieve 11 stedentocht op de Weissensee, 200 km, is ook een geweldige uitdaging en een uitstekend alternatief. Inmiddels heeft Rob Moret de tocht daar 6 keer uitgereden.

Zijn hoop is dus deze winter het 10e elf steden kruisje te behalen.

De omstandigheden kunnen op de Weissensee hoog in de prachtige bergen zeer wisselend zijn. Een keer werd de tocht gereden onder polaire omstandigheden bij min 24 graden, dan is het zwaar afzien en een slijtageslag. Maar echte schaatsers houden van afzien. Soms heb je te maken met zwart glas helder ijs, waar door heen je de zeer diepe bodem kunt zien, de vissen en een ingevroren vos. Een andere keer heb je te maken met werkijs en veel scheuren of stormachtige wind. Bij een rukwind is het dan vechten geblazen in het peloton om mee te komen, maar even later vlieg je er dan weer over heen. Het is geen kunstijs!!!!!!!!

Met vriend Peter Busch ging Rob Moret afgelopen winter ook naar de Weissensee.

’s Morgens vroeg vertrokken zij uit Rhenen en aan het begin van de middag stonden ze op de ski’s bij Sportwelt Amade. Een weekje werd er geschaatst en geskied.

Op vrijdagmorgen om 7 uur klonk in de duisternis het door de bergen weerkaatsende startschot voor de 11 stedentocht 2012. De route van 200 km was aangelegd door ijsmeester Norbert Jank ( wij slapen al jaren bij de ijsmeester ) over het grote en kleine meer. Je moest goed opletten, want er waren veel scheuren. Vrijwel iedereen gaat dan een keer plat. Na 100 km om 12 uur zag Rob Moret er al aardig gehavend uit en maakte iemand een foto. Er is een geweldige medische dienst aanwezig en die hielden hem in de gaten. Het was maar goed dat hij zichzelf niet kon zien met lange rode ijspegels aan zijn kin. Een tijdsschema had Rob bij zich en dit kon hij prima volgen met ingelaste pauzes. De verzorging onderweg was prima met o.a. soep en thee van water uit het meer. Rob Moret haalde de tijdslimiet en in de duisternis schaatste hij aan het eind van de dag de laatste ronde uit. Ook nu ontving hij een prachtig 11 stedenkruis met oorkonde. ’s Avonds was er een geweldig feest, blarenbal in de grote tent.

Vroeger ging onze schaatsvereniging naar Inzell. Waarom nu eens niet met een aantal schaatsers op de Weissensee de uitdaging van de Alternatieve Elfstedentocht aangaan ? Je mag ook minder dan 200 km rijden!!

Op de site van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee zie je informatie en hoe je er met de bus (retour 199 Euro) kunt komen. De bedoeling is dat Rob Moret mee schaatst op 1 februari 2013. De hele dag is de tocht op de computer te volgen. Heel wat vrienden zijn reeds met Rob op de Weissensee geweest.

Tot ziens op de Weissensee.